1.3. ΦΥΤΙΚΗ

Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε

Σ.1.3. Σχεδιασμός της εφαρμογής Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

     Στόχος της συμβουλής είναι υλοποίηση μιας φιλοπεριβαλλοντικής μεθόδου παραγωγής που στηρίζεται στην ορθολογική χρήση όλων των εισροών της καλλιέργειας, τη μείωση της χρήσης χημικών σκευασμάτων και την ελεγχόμενη εφαρμογή καλλιεργητικών επεμβάσεων, με στόχο την παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας, την προστασία των παραγωγών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

     Συντάχθηκε εγχειρίδιο που περιγράφει τα βήματα επίτευξης του στόχου, προσαρμοσμένου στα δεδομένα της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Που έγινε η Εστίαση:

   Η Εστίαση έγινε στην ελαιοκαλλιέργεια με δεδομένο το ότι αποτελεί την βασική σε έκταση και σε οικονομικό ενδιαφέρον δενδρώδη καλλιέργεια στην Κρήτη.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.

Η εφαρμογή ενός Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) θα έχει πολλά αναμενόμενα αποτελέσματα που αφορούν στην απόδοση, στην αειφορία και στην κοινωνική ευθύνη. Περιλαμβάνουν:

 – τη βελτίωση της απόδοσης της εκμετάλλευσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων, της αριστοποίησης των διαδικασιών και της αύξησης της παραγωγικότητας.

 – τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της ρύπανσης μέσω της ανακύκλωσης, της μείωσης των αποβλήτων και της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών.

 – τη διατήρηση της φυσικής και κοινωνικής ισορροπίας με την ενσωμάτωση αειφόρων πρακτικών που βοηθούν στην ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής

   Α. Γραπτές οδηγίες Συντάχθηκε εγχειρίδιο για την ελαιοκαλλιέργεια, για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης και της βιωσιμότητας στον αγροτικό τομέα, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία της εκμετάλλευσης σε υψηλά πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και βιωσιμότητας. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει:

 – την ανάπτυξη προδιαγραφών ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα και την ασφάλεια των τροφίμων.

 – την ανάπτυξη διαδικασιών για την ασφαλή αποθήκευση, χρήση και απόρριψη των φυτοφαρμάκων.

 – την ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης του ύδατος για την εξοικονόμηση και τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων.

 – την ανάπτυξη διαδικασιών για την αποτελεσματική διαχείριση και ανακύκλωση των αγροτικών αποβλήτων.

– την ανάπτυξη διαδικασιών για τη συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και τη δημιουργία των αντίστοιχων αρχείων τεκμηρίωσης.

 – την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικού κατάρτισης σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Δείτε τα σχετικά Εγχειρίδια – Οδηγίες:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΓΡΑΠΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΖΩΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΨΕΚΑΣΤΗ

Β. Εκπαίδευση  με αντικείμενο τις Καλλιεργητικές εργασίες ως μέσο πρόληψης των προβλημάτων της ελαιοκαλλιέργειας με στόχο την μείωση χρήσης  των ΦΠΠ στα απολύτως απαραίτητα. Έτσι η εστίαση επιτόπου στα μέσα πρόληψης των προβλημάτων της ελαιοκαλλιέργειας έκανε τον ωφελούμενο ικανότερο να προλαμβάνει τις ασθένειες και τους ανταγωνιστές της καλλιέργειας πριν φτάσουν σε επίπεδο που να αποτελούν οικονομικό πρόβλημα και να επιζητούν χημική αντιμετώπιση. Ο παραγωγός διδάχτηκε αρχές κλαδέματος για τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων με ταυτόχρονη μείωση της υγρασίας (παράγοντα που ευνοεί πολλά προβλήματα), σωστή χρήση της άρδευσης, παρακολούθησης της εξέλιξης του πληθυσμού του δάκου κτλ.