Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε
Σ.2.3. Συμβουλές που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των ζωικών αποβλήτων
Στόχος της συμβουλής ήταν η παρουσίαση των απαιτήσεων που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των ζωικών αποβλήτων (κοπριάς) με στόχο αφενός την προστασία των υπόγειων υδάτων από τυχόν ρύπανση (ανάλογα τις συνθήκες) και αφετέρου την παραγωγή οργανικής τροφής που θα εμβολιάσει τα εδάφη με μικροοργανισμούς και ανόργανα στοιχεία θρέψης σε αφομοιώσιμη μορφή για τις καλλιέργειες της εκμετάλλευσης.
Για την εκμετάλλευση που δεν διαθέτει καλλιεργούμενες εκτάσεις θα χρησιμοποιηθεί η κοπριά:
– σε βοσκοτόπους της εκμετάλλευσης με διττό σκοπό, πρώτον την θρέψη της βοσκήσιμης ύλης και δεύτερον τον εμπλουτισμό της χλωρίδας με την διασπορά σπόρων βοσκήσιμης ύλης από άλλα αγροτεμάχια που βόσκουν τα ζώα,
– σε παρακείμενες εκμεταλλεύσεις άλλων γεωργών δίδοντας ένα επιπλέον εισόδημα στον κτηνοτρόφο.
Για την εκμετάλλευση που διαθέτει καλλιεργούμενες εκτάσεις (με ελαιώνες ή άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες η κοπριά θα χρησιμοποιηθεί σε δόσεις και με τρόπο προσδιορισμένο ανάλογα την καλλιέργεια.
Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.
Η ορθολογική διαχείριση των ζωικών αποβλήτων θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα τα οποία επηρεάζουν την περιβαλλοντική αειφορία, την υγεία και την οικονομική απόδοση της γεωργίας. Ορισμένα από αυτά:
– η μείωση της ρύπανσης του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας από τις εκπομπές αμμωνίας, μεθανίου και άλλων επιβλαβών αερίων.
– η μείωση του κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών και μικροβίων, προστατεύοντας έτσι την υγεία των ζώων, των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων.
– η ανακύκλωση και η μετατροπή τους σε λιπάσματα προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τη διαχείρισή τους.
– η μείωση των εξόδων εκτροφής και διαχείρισης των ζώων, με ταυτόχρονη παροχή εσόδων από την πώλησης σε άλλους παραγωγούς των ζωικών αποβλήτων.
– η συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας και υγιεινής.
Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής
Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει την συμβουλή σωστής εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:
Α. Γραπτές οδηγίες
Παρασχέθηκαν γραπτές οδηγίες εφαρμογής λίπανσης με ζωικά απόβλητα, για την προώθηση της ασφαλούς και βιώσιμης χρήσης τους ως λιπάσματα, μια βιώσιμη μέθοδο για την προσθήκη θρεπτικών ουσιών στο έδαφος και τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής. Περιλαμβάνουν:
– οδηγίες για την επιλογή κατάλληλων μεθόδων χρήσης των ζωικών αποβλήτων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, τη συλλογή και την προετοιμασία τους για την εφαρμογή ως λιπάσματα.
– πληροφορίες για τις μεθόδους εφαρμογής ζωικών αποβλήτων στο έδαφος, όπως ο τρόπος διασποράς, η εποχή, ο τρόπος ενσωμάτωσης στο έδαφος.
– καθορισμός κατάλληλων δοσολογιών και συχνοτήτων εφαρμογής, βασισμένων στις ανάγκες του εδάφους και των καλλιεργειών.
– οδηγίες για τη λήψη μέτρων προφύλαξης και ασφάλειας κατά την εφαρμογή ζωικών αποβλήτων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Δείτε τα σχετικά Εγχειρίδια – Οδηγίες:
Σ2.3 ΓΡΑΠΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΖΩΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑΤΟΣ
Β. Εκπαίδευση Η εκπαίδευση που έγινε δια ζώσης την γεωργική εκμετάλλευση του ωφελούμενου είχε σαν αντικείμενο τον τρόπο Δημιουργίας κοπροσωρού και εξήγηση της διαδικασίας χώνευσης ζωικών αποβλήτων. Ο ωφελούμενος χρειαζόταν να κατανοήσει τα περιγραφόμενα στο σχετικό εγχειρίδιο αναλυτικών γραπτών οδηγιών που του παρασχέθηκε με το αντικείμενο αυτό. Μέσα από την εκπαίδευση βελτιώθηκε η δυνατότητα καλύτερων χειρισμών στην συλλογή και επεξεργασία των ζωικών αποβλήτων των ζώων του με την ενσωμάτωση των απαιτούμενων αλλαγών στις προηγούμενες πρακτικές του. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να αξιολογήσει το επίπεδο χωνέματος της κοπριάς με πρακτικούς τρόπους προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές από κοπριά στην οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η χώνεψη.
Στις συναντήσεις με τον παραγωγό αναλύθηκαν επίσης οι κανονιστικές υποχρεώσεις που τον αφορούν με βάση την γεωργική του εκμετάλλευση.
Έτσι ολοκληρώθηκε η με κάθε τρόπο γραπτά και πρακτικά εκπαίδευση του παραγωγού στο αντικείμενο της συμβουλής.