Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε
Σ.1.1 Συμβουλές που αφορούν στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης στην Ζωική Παραγωγή
Στόχος της συμβουλής είναι η παρουσίαση των υποχρεώσεων του παραγωγού σε σχέση με την πολλαπλή συμμόρφωση, που πρέπει να τηρούνται, για να εξασφαλίσουν την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των τροφίμων και την ευημερία των ζώων, και ο ίδιος ο παραγωγός να μπορεί να είναι δικαιούχος ενισχύσεων από τα Ευρωπαϊκά Γεωργικά Ταμεία Εγγυήσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εφαρμογή των απαιτήσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε προϊόντα υψηλότερης ποιότητας, πιο ασφαλή για την κατανάλωση και περισσότερο βιώσιμα από περιβαλλοντικής άποψης. Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στην κτηνοτροφία θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τον εξορθολογισμό της διατροφής και την εξισορρόπηση συμπυκνωμένων χονδροειδών ζωοτροφών, προάγοντας παράλληλα την υγεία του εδάφους και της περιβαλλοντικής βιοποικιλότητας.
Συνολικά η εφαρμογή των προτύπων πολλαπλής συμμόρφωσης μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την πρόσβαση σε νέες αγορές.
Που έγινε η Εστίαση:
Η εστίαση έγινε στον τρόπο διατροφής των ζώων κατόπιν της διαπίστωσης ότι ακολουθείται ένας εντελώς εμπειρικός τρόπος που προσδιορίζεται από την συνήθεια, την οικονομική δυνατότητα σε κάθε εποχή και την ψυχολογία πολλές φορές του κτηνοτρόφου ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες που προσδιορίζονται από την παραγωγική φάση που βρίσκεται το κοπάδι (εγκυμοσύνη, γέννα, γαλακτοπαραγωγή, οχείες).
Έτσι δόθηκαν μέσω σχετικού εγχειριδίου όλες οι αναγκαίες πληροφορίες που θα καλύπτουν την ορθολογική διατροφή του ζώου ανάλογα με τις ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό θα τηρείται η υποχρέωση της πολλαπλής ως προς το ευ ζην των ζώων.
Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.
Η εστίαση στην αριστοποίηση του σιτηρεσίου θα βελτιώσει την υγεία των ζώων περιορίζοντας τις ανάγκες για χρήση αντιβιοτικών και άλλων σκευασμάτων για ζωονόσους με συνέπεια την λιγότερη επιβάρυνση του τελικού προϊόντος.
Θα συμβάλει στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως του νερού και του εδάφους, και στην προώθηση της βιωσιμότητας της γεωργικής παραγωγής και ταυτόχρονα, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα βελτιώσει την απόδοση της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Συνολικά η στόχευση αναμένεται να οδηγήσει
– στη κατανόηση ότι τα ζώα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως παραγωγικός πόρος εκμετάλλευσης αλλά ως ζωντανός οργανισμός του οποίου η καλή υγεία, διατροφή διαβίωση οδηγεί σε βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
– στη βελτίωση συμμόρφωσης με τις κανονιστικές απαιτήσεις και υιοθέτησης περιβαλλοντικών πρακτικών,
– στην αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας των βοσκοτόπων με την παράλληλη προστιθέμενη αξία που δημιουργεί μέσω της αύξησης των ιδιοπαραγώμενων ζωοτροφών που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν το εισόδημα της εκμετάλλευσης.
Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής
Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει την συμβουλή σωστής εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:
Α. Γραπτές κτηνιατρικές οδηγίες για την καλή υγεία και διαβίωση των ζώων σε μια εκμετάλλευση. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν
– τις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων θρεπτικών ουσιών και της κατανομής τους στο διάφορα στάδια της ζωής των ζώων. Οι οδηγίες αφορούν τις διαφορετικές ανάγκες κατά την διάρκεια του παραγωγικού κύκλων των ζώων και προσδιορίζουν ποσοτικά και ποιοτικά την διαχείριση της διατροφής λαμβάνοντας υπόψιν:
- Το γεγονός ότι τα αιγοπρόβατα είναι μηρυκαστικά
- Ότι η διατροφή είναι ο συντελεστής με το μεγαλύτερο κόστος
- Ότι οι ανάγκες ποσοτικά συσχετίζονται με την παραγωγή, το βάρος και την κίνηση των ζώων
- την διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη από τους βοσκοτόπους.
- την δυνατότητα ποιοτικής αναβάθμισης των υφιστάμενων βοσκοτόπων
- την τυχόν δυνατότητα καλλιέργειας ζωοτροφών.
– τις οδηγίες για τη διασφάλιση της ψυχολογικής και φυσικής ευεξίας των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για φυσική άσκηση και κοινωνική αλληλεπίδραση.
Β. Εκπαίδευση με αντικείμενο το Πως η σωστή θρέψη ευνοεί το ευ ζην των ζώων και ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις της, στην εκμετάλλευση και στο περιβάλλον. Ήταν αναγκαίο προκειμένου να πειστούν οι παραγωγοί για την σημασία της σωστής διατροφής και της αναγκαιότητας χρήσης σιτηρεσίου προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης. Έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια για την ανάδειξη των διαφορετικών αναγκών που έχουν τα αιγοπρόβατα στις διαφορετικές φάσεις του βιολογικού τους κύκλου, όπως επίσης και η κεφαλαιώδης σημασία της σωστής χρήσης του βοσκοτόπου για την αειφορία του. Στις συναντήσεις με τον παραγωγό αναλύθηκαν επίσης οι κανονιστικές υποχρεώσεις που τον αφορούν με βάση την γεωργική του εκμετάλλευση. Με την εκπαίδευση συμπληρώθηκε βιωματικά η ενσωμάτωση των πληροφοριών που επιτρέπουν στον κτηνοτρόφο την τήρηση της πολλαπλής συμμόρφωσης ως προς τον κλάδο της κτηνοτροφικής του εκμετάλλευσης.
Δειτε τα σχετικά Εγχειρίδια
Σ1.1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΥΖΩΙΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ – ΣΥΠΑ ΟΕ↗
Σ1.1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
Σ1.1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΤΙΔΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ