1.1. ΦΥΤΙΚΗ

Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε
Σ.1.1 Συμβουλές που αφορούν στις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης στην Φυτική Παραγωγή
Στόχος της συμβουλής είναι η παρουσίαση των υποχρεώσεων του παραγωγού σε σχέση με την πολλαπλή συμμόρφωση, που πρέπει να τηρούνται, για να εξασφαλίσουν την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των τροφίμων και την ευημερία των ζώων, και ο ίδιος ο παραγωγός να μπορεί να είναι δικαιούχος ενισχύσεων από τα Ευρωπαϊκά Γεωργικά Ταμεία Εγγυήσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εφαρμογή των απαιτήσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης οδηγεί σε προϊόντα υψηλότερης ποιότητας, πιο ασφαλή για τον καταναλωτή και περισσότερο βιώσιμες εκμεταλλεύσεις από περιβαλλοντικής άποψης. Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στην γεωργία θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τον εξορθολογισμό της χρήσης των εισροών, προάγοντας παράλληλα την υγεία του εδάφους και της περιβαλλοντικής βιοποικιλότητας.
Συνολικά η εφαρμογή των προτύπων πολλαπλής συμμόρφωσης μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την πρόσβαση σε νέες αγορές.
Που έγινε η Εστίαση:
Η εστίαση έγινε με βάση τις ανάγκες των εκμεταλλεύσεων στην ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων. Για τον λόγω αυτό υπήρξε η απαραίτητη λεπτομερής ενημέρωση, γραπτές συμβουλές και εκπαίδευση για την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Η επιλογή να εστιάσουμε μέσω της συμβουλής στην ορθή χρήση των ΦΠΠ προέκυψε από την σοβαρότητα των προβλημάτων που προκύπτουν από την άγνοια ή την ελλιπή γνώση που έχουν οι παραγωγοί χρήστες των φυτοφαρμάκων. Με βάση τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η πραγματικότητα τοποθετήσαμε ως προτεραιότητα:
• την προστασία της υγείας του παραγωγού χρήστη,
• την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και
• την παραγωγή καλύτερου ποιοτικά προϊόντος.
Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.
Η ορθή χρήση των ΦΠΠ θα συμβάλει εκτός από την προστασία του παραγωγού, της οικογένειας του και των καταναλωτών των παραγόμενων προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος: στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως του νερού και του εδάφους, και στην προώθηση της βιωσιμότητας της γεωργικής παραγωγής. Επιπρόσθετα θα μειώσει το κόστος παραγωγής βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των τυχόν εφαρμογών φυτοπροστατευτικών, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα βελτιώσει την απόδοση της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής
Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει την συμβουλή σωστής εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:
Α. Γραπτές Γεωπονικές οδηγίες για την ορθή χρήση των ΦΠΠ, την προστασία του ψεκαστή και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Οι εν λόγω γεωπονικές οδηγίες περιλαμβάνουν:
 τις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας του ψεκαστή
• απαραίτητα υλικά προστασίας,
• τρόπος χρήσης,
• οδηγίες σε περίπτωση ατυχήματος κτλ.
 τις οδηγίες για τη ασφαλή αποθήκευση των ΦΠΠ.
o Κατάλληλοι χώροι
o Σωστή τοποθέτηση
o Ασφάλεια κτλ.
 Ετικέτα των ΦΠΠ
• τις οδηγίες για τον τρόπο ανάγνωσης της ετικέτας των ΦΠΠ
• κατανόησης και εφαρμογής των οδηγιών χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος
 την ορθή εφαρμογή του ψεκασμού και τον περιορισμό του ψεκαστικού νέφους.
o Χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός
o Καιρικές συνθήκες κτλ.

Δείτε το σχετικό εγχειρίδιο: Σ.1.1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΨΕΚΑΣΤΗ

Β. Εκπαίδευση με αντικείμενο τους Κινδύνους από λάθη στην χρήση ΦΠΠ και τον έλεγχος των ψεκαστικών μηχανημάτων.
• Έγινε η επεξήγηση των κινδύνων από την κακή χρήση των ΦΠΠ καταρχάς για τους ίδιους τους χρήστες-ψεκαστές και
• αναδείχθηκαν τα επικίνδυνα σημεία στην χρήση τους (σε σχέση και με τα αναγραφόμενα στο σχετικό εγχειρίδιο).
• Ακολούθως εξηγήθηκαν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στον καταναλωτή.

Σημαντικό μέρος της πρακτικής υπήρξε ο έλεγχος του εξοπλισμού ψεκασμού:
• ως προς τις τυχόν διαρροές τους είτε
• την κακή λειτουργία τους
με παρακίνηση των ωφελούμενων να ελέγχουν τακτικά και να επιδιορθώνουν ανεξάρτητα κόστους και χρόνου.
Στις συναντήσεις με τον παραγωγό αναλύθηκαν επίσης οι κανονιστικές υποχρεώσεις που τον αφορούν με βάση την γεωργική του εκμετάλλευση.
Έτσι με την εκπαίδευση ολοκληρώθηκε η παροχή της συμβουλής που επιτρέπει στον παραγωγό την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης ως προς το περιβάλλον.