1.2. ΖΩΪΚΗ

Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε


Σ.1.2. Συμβουλές που αφορούν στις επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές – “Πρασίνισμα”
Στόχος της συμβουλής είναι η παρουσίαση και η υιοθέτηση γεωργικών πρακτικών που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, τη βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται οι δράσεις και οι πρακτικές που εισήχθησαν στο πλαίσιο του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027 ως πρόβλεψη της νέας ΚΑΠ.
Η εφαρμογή επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών, γνωστών και ως “πρασίνισμα”, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ως αναμενόμενο επιπλέον αποτέλεσμα εφαρμογής της συμβουλής θα είναι η υιοθέτηση δράσεων, που εστιάζουν σε νέες και περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις και γεωργικές πρακτικές που εξασφαλίζουν την χορήγηση ενισχύσεων για τα οικολογικά προγράμματα και συγκεκριμένα του Π1-31.7-Δ και Π1-31.5 (Ecoschemes).


Που έγινε η Εστίαση:
Στα πλαίσια της συμβουλής και με βάση την κατεύθυνση της γ.ε. (Ζωική είτε κυρίως ζωική) με οδηγίες κτηνιάτρου έγινε στόχευση στον εξορθολογισμό του σιτηρεσίου στην κατεύθυνση των πράσινων πρακτικών, με την βελτίωση της αναλογίας χονδροειδών/συμπυκνωμένων ζωοτροφών είτε εισαγωγή ταννιφόρων καρπών (χαρουπιού ή βελανιδιού) θα μειώσει τα ενδοπαράσιτα και την ανάγκη χρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων. Επιπροσθέτως αναμένεται, η μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου με παρέμβαση στο σιτηρέσιο των ζώων προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της γεωργικής εκμετάλλευσης. Στις μικτές εκμεταλλεύσεις, εισάγεται η κυκλική οικονομία στην εκμετάλλευση με την κατανάλωση των υπολειμμάτων της ελαιοκαλλιέργειας από τα ζώα και την βόσκηση αντί για ζιζανιοκτονία με χημικό τρόπο των χόρτων στους ελαιώνες. Η εισαγωγή των αποβλήτων της ελιάς στην διατροφή των ζώων θα γίνει με σχέδιο και τις απαραίτητες προσαρμογές.


Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.

  • η εφαρμογή αγροοικοσυστημικών προσεγγίσεων στην περιτροπική βόσκηση των βοσκοτόπων και η προστασία των φυσικών οικοτόπων θα συμβάλουν στη διατήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας.
  • οι πράσινες γεωργικές πρακτικές θα βελτιώσουν την ποιότητα του εδάφους και του νερού μέσω της μείωσης της ρύπανσης και της διατήρησης της υδρόβιας ισορροπίας και θα βοηθήσουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων στην κλιματική αλλαγή, μέσω της διατήρησης της υγείας του εδάφους και της ανάπτυξης προσαρμοστικών στρατηγικών.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής
Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει σωστά την συμβουλή ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:
Α. Γραπτές οδηγίες για τα νέα καινοτόμα προγράμματα (Ecoschemes) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που στηρίζουν τους γεωργούς και συμβάλλουν στον στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος. Περιλαμβάνουν οδηγίες από κτηνίατρο για την διαχείριση της διατροφής των ζώων με στόχο την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών και την μείωση των εκπομπών αέριων λαμβάνοντας υπόψη:

  • Το στάδιο του βιολογικού κύκλου των ζώων της εκμετάλλευσης.
  • Την διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη σε κάθε στάδιο στον προσδιορισμό της σχέσης συμπυκνωμένων χονδροειδών ζωοτροφών.
  • Τις ανάγκες των ζώων.
  • Το περιθώριο χρησιμοποίησης επιπρόσθετων στοιχείων στην διατροφή.
  • Την διαθέσιμη ποσότητα αυτοφυών ψυχανθών στους βοσκοτόπους και τον τρόπο διατήρησης και αναβλάστησης τους μέσω της περιτροπικής βόσκησης.
  • Τις διαθέσιμες ποσότητες ταννιφόρων ζωοτροφών από αυτοφυή δένδρα Χαρουπιάς, Βελανιδιάς κτλ.
    Για τις Μικτές εκμεταλλεύσεις επιπλέον οδηγίες:
     για την εφαρμογή κυκλικής οικονομίας στην εκμετάλλευση με την κατανάλωση των υπολειμμάτων της ελαιοκαλλιέργειας (προϊόντα κλαδέματος) από τα ζώα.
     για την βόσκηση αντί για ζιζανιοκτονία με χημικό τρόπο των χόρτων στους ελαιώνες.
    (Η εισαγωγή των αποβλήτων της ελιάς στην διατροφή των ζώων θα γίνει με σχέδιο και τις απαραίτητες προσαρμογές από τον κτηνίατρο σύμβουλο του φορέα για να μην έχει αρνητικές επιδράσεις στο μικροβιακό φορτίο των στομάχων των μηρυκαστικών).

Δείτε τα σχετικά εγχειρίδια – Οδηγίες:

Σ1.2 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Σ1.2 ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑΤΟΣ

Β. Εκπαίδευση με αντικείμενο την συμβολή της αύξησης των ψυχανθών στο σιτηρέσιο, στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια ψυχανθών ευνοεί ούτως ή άλλως το περιβάλλον στις περιοχές καλλιέργειας, είναι προτιμητέα μέθοδος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την εισαγωγή στο σιτηρέσιο των ζώων αγοραζόμενων πρόσθετων ουσιών που δίδουν αντίστοιχο αποτέλεσμα. Έτσι δίδοντας το βάρος στην συγκεκριμένη παράμετρο είχαμε διττή θετική παρέμβαση στο περιβάλλον. Στις συναντήσεις με τον παραγωγό αναλύθηκαν επίσης οι κανονιστικές υποχρεώσεις που τον αφορούν με βάση την γεωργική του εκμετάλλευση κατά συνέπεια ο παραγωγός απέκτησε τα εφόδια της ουσιαστικής παρέμβασης στην εφαρμογή της συμβουλής Σ1.2.