1.2. ΦΥΤΙΚΗ

Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε

Σ.1.2. Συμβουλές που αφορούν στις επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές – “πρασίνισμα”

     Στόχος της συμβουλής είναι η παρουσίαση και η υιοθέτηση γεωργικών πρακτικών που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, τη βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται οι δράσεις και οι πρακτικές που εισήχθησαν στο πλαίσιο του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027 ως πρόβλεψη της νέας ΚΑΠ.

     Η εφαρμογή επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών, γνωστών και ως “πρασίνισμα”, θα έχει θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα:

     Ως αναμενόμενο αποτέλεσμα εφαρμογής της συμβουλής θα είναι η προετοιμασία της εκμετάλλευσης για υιοθέτηση δράσεων, που εστιάζουν σε νέες και περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις και γεωργικές πρακτικές που εξασφαλίζουν την χορήγηση ενισχύσεων για τα οικολογικά προγράμματα όπως του Π1-31.4 (Ecoschemes).

Που έγινε η Εστίαση:

   Εισάγεται η κυκλική οικονομία στην εκμετάλλευση με την κατανάλωση των υπολειμμάτων της ελαιοκαλλιέργειας από τα ζώα και την βόσκηση αντί για ζιζανιοκτονία με χημικό τρόπο των χόρτων στους ελαιώνες. Η εισαγωγή των αποβλήτων της ελιάς στην διατροφή των ζώων θα γίνει με σχέδιο και τις απαραίτητες  προσαρμογές. Στις εκμεταλλεύσεις φυτικής κατεύθυνσης δίδεται τεχνική υποστήριξη με στόχο την διατήρηση περιοχών οικολογικής εστίασης με ταυτόχρονη διατήρηση σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.

– η εφαρμογή αγροοικοσυστημικών προσεγγίσεων και η προστασία των φυσικών οικοτόπων θα συμβάλουν στη διατήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας.

 – οι πράσινες γεωργικές πρακτικές θα βελτιώσουν την ποιότητα του εδάφους και του νερού μέσω της μείωσης της ρύπανσης και της διατήρησης της υδρόβιας ισορροπίας και θα βοηθήσουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων στην κλιματική αλλαγή, μέσω της διατήρησης της υγείας του εδάφους και της ανάπτυξης προσαρμοστικών στρατηγικών.

 – οι επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον πρακτικές θα συμβάλουν στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των αγροτικών κοινοτήτων, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής

Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει σωστά την συμβουλή ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:

   Α. Γραπτές οδηγίες για τα νέα καινοτόμα προγράμματα (Ecoschemes) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που στηρίζουν τους γεωργούς και συμβάλλουν στον στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος. Περιλαμβάνουν οδηγίες:

Μικτές εκμεταλλεύσεις:

  • για την εφαρμογή κυκλικής οικονομίας στην εκμετάλλευση με την κατανάλωση των υπολειμμάτων της ελαιοκαλλιέργειας (προϊόντα κλαδέματος) από τα ζώα.
  • για την βόσκηση αντί για ζιζανιοκτονία με χημικό τρόπο των χόρτων στους ελαιώνες.

(Η εισαγωγή των αποβλήτων της ελιάς στην διατροφή των ζώων θα γίνει με σχέδιο και τις απαραίτητες  προσαρμογές από τον κτηνίατρο σύμβουλο του φορέα για να μην έχει αρνητικές επιδράσεις στο μικροβιακό φορτίο των στομάχων των μηρυκαστικών).

Στις εκμεταλλεύσεις φυτικής κατεύθυνσης:

  • την τεχνική υποστήριξη με στόχο  την  διατήρηση περιοχών οικολογικής εστίασης  με ταυτόχρονη διατήρηση σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση.
  • πληροφορίες των οικολογικών προγραμμάτων που αφορούν τον παραγωγό και αξίζει ρεαλιστικά να εστιάσει με γνώμονα τις καλλιέργειες πάνω στις οποίες δραστηριοποιείται.
  • ενημέρωση και επαρκής επεξήγηση δεσμεύσεων υλοποίησης των υπό πρόταση οικολογικών προγραμμάτων.
  • παρουσίαση μέγιστου ποσού επιχορήγησης.

Β. Εκπαίδευση  με αντικείμενο τους Τρόπους  δημιουργίας περιοχών οικολογικής εστίασης στην γ.ε. με βάση τα χαρακτηριστικά των αγροτεμαχίων και τα οικολογικά  χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής. Οι επιλογές καλλιεργητικές και χωροταξικές έγιναν με βάση τις αρχές που αναφέρονται στο σχετικό εγχειρίδιο. Έγινε δυνατόν να αναδειχθούν τα θετικά αποτελέσματα των ζωνών εστίασης με εξέταση παρακείμενων ακαλλιέργητών ζωνών σε γειτονικές εκμεταλλεύσεις και να αξιολογηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης πλουσιότερης πανίδας στην γεωργική εκμετάλλευση. Στις συναντήσεις με τον παραγωγό αναλύθηκαν επίσης οι κανονιστικές υποχρεώσεις που τον αφορούν με βάση την γεωργική του εκμετάλλευση. Με την δια ζώσης εκπαίδευση στην εύρεση των πιο λειτουργικών περιοχών στα αγροτεμάχια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ζώνες οικολογικής εστίασης ολοκληρώθηκε η διάχυση της πληροφορίας και των τεχνικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο παραγωγός για την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμβουλής.

Δείτε τα σχετικά Εγχειρίδια – Οδηγίες:

Σ1.2 ΣΗΜΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Σ1.2 ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑΤΟΣ

Σ1.2 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΙΖΑΝΙΩΝ