Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε
Στόχος της συμβουλής είναι η παρουσίαση των απαιτήσεων της βιολογικής παραγωγής και η κατανόηση και ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων, σχετικά με την βιολογική παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τις βέλτιστες πρακτικές και τα οφέλη της. Ο στόχος η πιστοποίηση της εκτροφής ως συμμορφούμενης με τον κανονισμό που διέπει την βιολογική παραγωγή.
Που έγινε η Εστίαση:
– Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκτροφή στο επίπεδο της υγείας των ζώων με χρήση των επιτρεπόμενων μέσων. Είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να λύσει μια εκτροφή με δεδομένο ότι τα μέσα που επιτρέπει ο κανονισμός 834/2007 είναι περιορισμένα και θα πρέπει να αντισταθμιστούν με πρόληψη που προϋποθέτει καλή γνώση της φυσιολογίας των ζώων αλλά και τον παρασίτων των ζώων.
– Στην προστασία του παραγωγού από πρακτικές που δεν είναι συμβατές με τα οριζόμενα από τον κανονισμό. Ο παραγωγός πολλές φορές βρίσκεται στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά και άλλες μη επιτρεπόμενες ουσίες για την προστασία των ζώων του. Έχει λοιπόν ανάγκη της γνώσης των εναλλακτικών λύσεων.
– Στην εξέταση των χειρισμών που μπορούν να λειτουργήσουν σε επίπεδο πρόληψης. Θέματα που έχουν να κάνουν με την σωστή διατροφή, τις συνθήκες διαβίωσης κτλ
Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.
Η κατανόηση της ορθής εφαρμογής των δεσμεύσεων σχετικά με τη βιολογική εκτροφή θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα που επηρεάζουν την ποιότητα των προϊόντων, την υγεία του ανθρώπου, το περιβάλλον και την αειφορία της εκμετάλλευσης. Ως αναμενόμενο αποτέλεσμα εφαρμογής της συμβουλής θα είναι η υιοθέτηση δράσεων, που εστιάζουν σε νέες και περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις και γεωργικές πρακτικές που εξασφαλίζουν την χορήγηση ενισχύσεων για τα οικολογικά προγράμματα (Ecoschemes). Επιπλέον θα επιτευχθεί:
– η εφαρμογή βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, παράγοντας έτσι προϊόντα υψηλής ποιότητας και υγείας.
– η προστασία του περιβάλλοντος από τις επιβλαβείς επιπτώσεις.
– η προαγωγή της βιοποικιλότητας, προστατεύοντας έτσι τα είδη και τα οικοσυστήματα.
– η παραγωγή τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε χημικά υπολείμματα, προσφέροντας έτσι υγιεινές επιλογές διατροφής για τον καταναλωτή.
– η κατανόηση των παραπάνω από τους αγρότες, προωθώντας έτσι την επίγνωση και την ευαισθητοποίηση για τις βιώσιμες πρακτικές στη κτηνοτροφία.
Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής
Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει σωστά την συμβουλή ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:
Α. Συντάχθηκε Εγχειρίδιο με πληροφορίες, προτάσεις και επεξηγήσεις για την κατανόηση της εφαρμογής της συμβουλής που αφορά στην διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου με αποδεκτούς από τον κανονισμό τρόπους.
Τα βασικά σημεία που περιέχει το εγχειρίδιο έρχονται να απαντήσουν στα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο και είναι μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
– Νοσήματα καραντίνας και τρόποι μη εισαγωγής στην εκτροφή.
– Τα πιο σοβαρά νοσήματα που συνήθως συναντιούνται στα αιγοπρόβατα της Κρήτης:
α) Εποχικότητα,
β) ευνοϊκές συνθήκες προσβολών και ανάπτυξης τους,
γ) τρόποι εισόδου στο κοπάδι και
δ) προληπτικά μέτρα.
– Τα συμπτώματα που οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων. Ο τρόπος που μπορεί ο κτηνοτρόφος να διαγνώσει το πρόβλημα στο ξεκίνημά του.
– Τα επιτρεπόμενα μέσα για την αντιμετώπιση τους. (Εμβολιασμοί κτλ)
– Σωστοί τρόποι χρήσης των μέσων. (τρόποι χορήγησης, βίντεο που δείχνει σωστούς εμβολιασμούς)
– Προσδιορισμός μέτρων που λειτουργούν ως μέθοδοι πρόληψης
Δείτε σχετικά Εγχειρίδια – Οδηγίες:
Σ5.1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Σ5.1 ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΥΖΩΙΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΤΙΔΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΖΩΩΝ
Β. Εκπαίδευση Η εκπαίδευση που έγινε στην γεωργική εκμετάλλευση του ωφελούμενου είχε σαν αντικείμενο την εστίαση στις Μακροσκοπικές ενδείξεις ζωονόσων, τα μέσα πρόληψης και τα επιτρεπόμενα μέσα για την βιολογική εκτροφή. Με την εκπαίδευση αυτή ο κτηνοτρόφος έγινε ικανός
α) να διαπιστώνει τα ύποπτα σημάδια που αποτελούν σήμα κινητοποίησης για επίσκεψη κτηνιάτρου συμβούλου ο οποίος θα εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και θα υποδείξει τις λύσεις,
β) να εφαρμόσει προληπτικά μέτρα ανάλογα με την φάση του κύκλου που βρίσκονται τα ζώα του και
γ)να είναι προσεκτικός στα μέσα που θα χρησιμοποιήσει με δεδομένο ότι η εκτροφή του είναι βιολογική.
Στις συναντήσεις με τον παραγωγό αναλύθηκαν επίσης οι κανονιστικές υποχρεώσεις που τον αφορούν με βάση την γεωργική του εκμετάλλευση και κυρίως τις καταγραφές και τα παραστατικά που υποχρεούται να διατηρεί ο κτηνοτρόφος στον φυσικό φάκελο της εκμετάλλευσης. Επίσης έγινε υπολογισμός των ποσοτήτων βιολογικών ζωοτροφών που οφείλει ο παραγωγός να προμηθευτεί και να διαθέσει στα ζώα του.
Γ. Συνεργασία με τον επιβλέποντα φορέα πιστοποίησης για την επιπλέον και στοχευμένη εστίαση στις τυχόν αδυναμίες κατανόησης πρακτικών και εφαρμογών στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον κανονισμό.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω εξασφαλίστηκε πιστοποιητικό συμμόρφωσης ως προς τον κανονισμό από τον πιστοποιητικό φορέα και δυνάμει της σύμβασης: