5.1. ΦΥΤΙΚΗ

Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε

Σ.5.1. Συμβουλές που αφορούν στην κατανόηση και την ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων, σχετικά με την βιολογική παραγωγή

     Στόχος της συμβουλής είναι η παρουσίαση των απαιτήσεων της βιολογικής παραγωγής και η κατανόηση και ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων, σχετικά με την βιολογική παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τις βέλτιστες πρακτικές και τα οφέλη της.

Που έγινε η Εστίαση:

– Στην στήριξη του παραγωγού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκμετάλλευσης στο επίπεδο της φυτοπροστασίας.

 – Στην στήριξη του παραγωγού στην επιλογή των επιτρεπόμενων μέσων αντιμετώπισης των εχθρών και των ασθενειών.

 – Στην προστασία του παραγωγού από πρακτικές που δεν είναι συμβατές με τα οριζόμενα από τον κανονισμό.

– Στην εξέταση των καλλιεργητικών χειρισμών που μπορούν να λειτουργήσουν σε επίπεδο πρόληψης.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.

     Η κατανόηση της ορθής εφαρμογής των δεσμεύσεων σχετικά με τη βιολογική παραγωγή θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα που επηρεάζουν την ποιότητα των προϊόντων, την υγεία του ανθρώπου, το περιβάλλον και την αειφορία της γεωργίας. Ως αναμενόμενο αποτέλεσμα εφαρμογής της συμβουλής θα είναι η υιοθέτηση δράσεων, που εστιάζουν σε επιπλέον δεσμεύσεις και γεωργικές πρακτικές που εξασφαλίζουν την χορήγηση ενισχύσεων για τα οικολογικά προγράμματα (Ecoschemes). Επιπλέον επιτυγχάνεται:

 – η εφαρμογή βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, παράγοντας έτσι προϊόντα υψηλής ποιότητας και υγείας.

 – η προστασία του περιβάλλοντος από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των χημικών φυτοφαρμάκων και των συνθετικών λιπασμάτων.

 – η παραγωγή τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε χημικά υπολείμματα, προσφέροντας έτσι υγιεινές επιλογές διατροφής για τον καταναλωτή.

 – η προαγωγή της αειφορίας της γεωργίας, διατηρώντας την υγεία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα και μειώνοντας την εξάρτηση από εντομοκτόνα και λιπάσματα.

 – η κατανόηση των παραπάνω από τους αγρότες, προωθώντας έτσι την επίγνωση και την ευαισθητοποίηση για τις βιώσιμες πρακτικές στη γεωργία.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής

Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει σωστά την συμβουλή ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:

Α. Συντάχθηκε Εγχειρίδιο με πληροφορίες, προτάσεις και επεξηγήσεις για την κατανόηση της εφαρμογής της συμβουλής σε ότι αφορά την διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας.

     Τα βασικά σημεία που θα περιέχει μεταξύ άλλων είναι τα παρακάτω:

 – Γενικές πληροφορίες για τους εχθρούς και τις ασθένειες της ελαιοκαλλιέργειας που αποτελούν προβλήματα οικονομικού ενδιαφέροντος (Δάκος – Ρυγχίτης – Καπνιά).

 – Τα επιτρεπόμενα μέσα για την αντιμετώπιση τους (βιολογικοί τρόποι και καλλιεργητικές εργασίες)

 – Προσδιορισμός των καλλιεργητικών μέτρων που λειτουργούν ως μέθοδοι πρόληψης.

 – Οι σωστοί χρόνοι και τρόποι εφαρμογής των παραπάνω.

Δείτε τα σχετικά Εγχειρίδια – Οδηγίες:

Σ5.1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

Β. Εκπαίδευση στην γ.ε. που  είχε σαν αντικείμενο την εστίαση στις Μακροσκοπικές ενδείξεις εντομολογικών προσβολών στα ελαιόδεντρα στην Εκτίμηση επικινδυνότητας με βάση το μικροκλίμα στο αγροτεμάχιο για προσβολή από Δάκο και στα μέσα διόρθωσης ανά περίπτωση.

Με την εκπαίδευση αυτή ο παραγωγός έγινε ικανός

α) να αναγνωρίζει τα ύποπτα σημάδια που αποτελούν σήμα κινητοποίησης για επίσκεψη σε γεωπόνο σύμβουλο -αρχή προσβολών στις κορυφές των δένδρων- ο οποίος θα εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και θα υποδείξει τις λύσεις σε σχέση με τις με το μικροκλίμα της περιοχής που βρίσκεται ο ελαιώνας του,

β) να είναι προσεκτικός στα μέσα που θα χρησιμοποιήσει με δεδομένο ότι η καλλιέργεια του είναι βιολογική.

γ) να επιλέγει την εποχή συγκομιδής με βάση το φορτίο των δένδρων, την εξέλιξη των προσβολών του δάκου και το επίπεδο βροχών.

Έτσι δόθηκε στον ωφελούμενο τόσο γραπτά όσο και πρακτικά ο τρόπος αντιμετώπισης του πιο σοβαρού προβλήματος της καλλιέργειας του, του Δάκου.

Στις συναντήσεις με τον παραγωγό αναλύθηκαν επίσης οι κανονιστικές υποχρεώσεις που τον αφορούν με βάση την γεωργική του εκμετάλλευση και κυρίως τις καταγραφές και τα παραστατικά που υποχρεούται να διατηρεί ο παραγωγός στον φυσικό φάκελο της εκμετάλλευσης.

Γ. Συνεργασία με τον επιβλέποντα φορέα πιστοποίησης για την επιπλέον και στοχευμένη εστίαση στις τυχόν αδυναμίες κατανόησης πρακτικών και εφαρμογών στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον κανονισμό.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω εξασφαλίστηκε πιστοποιητικό συμμόρφωσης ως προς τον κανονισμό από τον πιστοποιητικό φορέα και δυνάμει της σύμβασης: