6.1. ΦΥΤΙΚΗ

Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε

Σ.6.1. Καινοτομία / Εκσυγχρονισμός / ΤΠΕ

     Στόχος της συμβουλής είναι η υποστήριξη καινοτόμων δράσεων για τη διαχείριση της γεωργικής εκμετάλλευσης και την έγκαιρη λήψη αποφάσεων εισροών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό της και συνεπώς να βελτιώσουν τη θέσης της στην αγορά τροφίμων.

Που έγινε η Εστίαση:

–  Αρχικά  στη  επεξήγηση της ανάγκης να προχωρήσει ο παραγωγός στην αγορά και χρήση εφαρμογής ΤΠΕ. Για τον λόγο αυτό επεξηγήθηκαν όλα τα πλεονεκτήματα που δίδει αυτή η εφαρμογή, το όφελος βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

 – στη εισαγωγή εφαρμογής ΤΠΕ στην γεωργική εκμετάλλευση από πάροχο επιλογής του παραγωγού.

 – στη υποβοήθηση στην κατανόηση του τρόπου χρήσης της εφαρμογής καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία του παραγωγού,

 – στη υποβοήθηση στην κατανόηση των παρεχόμενων πληροφοριών από την εφαρμογή και

 – στη τεχνική στήριξη στην λήψη των αποφάσεων με την χρήση και αξιοποίηση της εφαρμογής.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.

Η εφαρμογή καινοτομιών, εκσυγχρονισμού και τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη γεωργία θα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα:

 – θα αυξήσει την παραγωγικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιτρέποντας να παράγουν περισσότερα και καλύτερα προϊόντα.

 – θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων, όπως του νερού και του λιπάσματος, μειώνοντας την υπερκατανάλωση και τις απώλειες.

 – θα βοηθήσει στην παρακολούθηση και τη βελτίωση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της αξίας τους στην αγορά.

 – θα βοηθήσει στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι ασθένειες, μειώνοντας έτσι τις απώλειες παραγωγής.

 – θα προωθήσει αειφόρους πρακτικές, όπως η αποδοτική χρήση πόρων και η μείωση των χημικών εντομοκτόνων, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα της γεωργίας.

 – θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών επιχειρήσεων, επιτρέποντας να παράγουν πιο αποδοτικά και να είναι πιο ευέλικτοι στις αλλαγές της αγοράς.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής

Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει σωστά την συμβουλή ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:

Α. Συντάχθηκε εγχειρίδιο χρήσης εφαρμογής του λογισμικού που επέλεξε ο παραγωγός, βοηθώντας τον στη διαχείριση της καλλιέργειας, στην παραγωγή, στην πρόβλεψη και στην ανάλυση δεδομένων. Η εφαρμογή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και η χρήση της βοηθά στη βελτίωση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγίες χρήσης της εφαρμογής αναφορικά με τα κάτωθι:

 – Παραμετροποίηση αγροτεμαχίων,

 – Καταγραφή εργασιών,

 – Πρόγνωση καιρού ανά αγροτεμάχιο,

 – Προειδοποίηση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων,

 – Καταλληλότητα ψεκασμών,

 – Προειδοποίηση κινδύνων,

 – Υδατικοί δείκτες,

 – Συντελεστές ανάπτυξης,

 – Δείκτης βλάστησης,

 – Εδαφική καταλληλότητα.

Βλέπε Σχετικό Εγχειρίδιο – Οδηγίες: Σ6.1 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ GAIASENSE

Β. Εκπαίδευση  Η εκπαίδευση που έγινε δια ζώσης την γεωργική εκμετάλλευση του ωφελούμενου είχε σαν αντικείμενο τον Τρόπο πρόσβασης στις πληροφορίες  και τον τρόπο χρήσης των δεδομένων που δίδει η  εφαρμογή ΤΠΕ. Ήταν αναγκαίο με δεδομένο ότι το σύνολο των ωφελούμενων δεν είναι εξοικειωμένοι σε ικανοποιητικό βαθμό με την χρήση των νέων τεχνολογιών και πολύ περισσότερο των εφαρμογών όπως η συγκεκριμένη που αφορά εξειδικευμένες πληροφορίες της γεωργίας ακριβείας. Έτσι  στην ουσία βοηθήθηκαν οι παραγωγοί να ακολουθήσουν τα βήματα που περιγράφει το λογισμικό που του χορηγήθηκε προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Ακολούθως έγινε επεξήγηση των παραμέτρων που  εισαγάγει αυτή η σύνδεση, και τέλος ο τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιηθούν πληροφορίες όπως ο καιρός για τις καλλιεργητικές εργασίες, τα ψεκάσματα τις τυχόν αρδεύσεις κτλ.

Γ. Συνεργασία με τους παρόχους για την μεταφορά των πληροφοριών που διαρκώς εξελίσσονται σε ότι αφορά την εφαρμογή και τις δυνατότητες της. Στα πλαίσια αυτής της ενέργειας με την σύμφωνη γνώμη του παραγωγού και την χρήση της τεχνολογίας εξασφαλίστηκε από τον φορέα σύνδεση ICN που επιτρέπει την από απόσταση παρακολούθηση των καταγραφών του παραγωγού για την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και περάσματος των αναγκαίων πληροφοριών στον σωστό χρόνο.

Έτσι εγκαταστάθηκε μια άμεση και μόνιμη επικοινωνία με τον ωφελούμενο που εξυπηρετεί τις ανάγκες του.

Στις συναντήσεις με τον παραγωγό αναλύθηκαν επίσης οι κανονιστικές υποχρεώσεις που τον αφορούν με βάση την γεωργική του εκμετάλλευση και κυρίως τις καταγραφές και τα παραστατικά που υποχρεούται να διατηρεί ο παραγωγός στον φυσικό φάκελο της εκμετάλλευσης.