6.3. ΖΩΪΚΗ

Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε

Σ.6.3. Νέοι και νεοεισερχόμενοι γεωργοί

     Στόχος της συμβουλής είναι η υποστήριξη των νέων εκμεταλλεύσεων τόσο στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης ή οικολογικών σχημάτων που μπορούν να ενταχθούν, όσο και στην συμβουλευτική που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα διαθέσιμα μέσα της εκμετάλλευσής τους, για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της.

Που έγινε η Εστίαση:

     Στην συγκεκριμένη εκμετάλλευση η βαρύτητα δόθηκε στην κατάρτιση ενός εξοθρολογισμένου σχεδίου διατροφής που  λαμβάνει υπόψη την παραγωγική φάση του κοπαδιού (οχείες, εγκυμοσύνη, γαλακτοπαραγωγή, ξηρά περίοδο), την διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη κατά περίοδο, ένα σχέδιο περιτροπικής βόσκησης για την αειφορική παραγωγή του βοσκοτόπου.

Ο λόγος που επιλέχθηκε να δοθεί βάρος στο σιτηρέσιο στην συγκεκριμένη συμβουλή, είναι η σημαντικότητα της διατροφής των ζώων τόσο από πλευράς παραγωγικότητας και υγείας του κοπαδιού όσο και από την πλευρά ότι το κόστος της διατροφής των ζώων είναι το σημαντικά μεγαλύτερο  μέρος των δαπανών της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Έτσι ο νέος και νεοεισερχόμενος κτηνοτρόφος θα μπορέσει να αποφύγει περιττό κόστος αλλά και ζημιές από λάθη που συχνά συμβαίνουν ακόμη και σε πιο έμπειρους κτηνοτρόφος.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.

          Η εφαρμογή της συμβουλής θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης που θα προκύψει από:

 – την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού με την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών των ζώων στο σωστό χρόνο.

 – την  υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στην κτηνοτροφία που θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τον εξορθολογισμό της διατροφής και την εξισορρόπηση συμπυκνωμένων χονδροειδών ζωοτροφών, προάγοντας παράλληλα την υγεία του εδάφους και της περιβαλλοντικής βιοποικιλότητας.

 – την βελτίωση της υγεία των ζώων περιορίζοντας τις ανάγκες για χρήση αντιβιοτικών και άλλων σκευασμάτων για ζωονόσους με συνέπεια την λιγότερη επιβάρυνση του τελικού προϊόντος.

     Θα συμβάλει στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως του νερού και του εδάφους, και στην προώθηση της βιωσιμότητας της γεωργικής παραγωγής και ταυτόχρονα, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα βελτιώσει την απόδοση της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής

Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει σωστά την συμβουλή ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:
Α. Συντάχθηκε εγχειρίδιο με  οδηγίες εξορθολογισμού του σιτηρεσίου: Το εγχειρίδιο παρέχει τις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων θρεπτικών ουσιών και της κατανομής τους στο διάφορα στάδια της ζωής των ζώων. Οι οδηγίες αφορούν τις διαφορετικές ανάγκες κατά την διάρκεια του παραγωγικού κύκλων των ζώων και προσδιορίζουν ποσοτικά και ποιοτικά την διαχείριση της διατροφής λαμβάνοντας υπόψιν:

  • Το γεγονός ότι τα αιγοπρόβατα είναι μηρυκαστικά
  • Ότι η διατροφή είναι ο συντελεστής με το μεγαλύτερο κόστος
  • Ότι οι ανάγκες ποσοτικά συσχετίζονται με την παραγωγή, το βάρος και την κίνηση των ζώων
  • την διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη από τους βοσκοτόπους.
  • την δυνατότητα ποιοτικής αναβάθμισης των υφιστάμενων βοσκοτόπων
  • την τυχόν δυνατότητα καλλιέργειας ζωοτροφών.

Δείτε τα σχετικά εγχειρίδια:

Σ6.3 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
Σ6.3 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΥΖΩΙΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΤΙΔΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑΤΟΣ

Β. Εκπαίδευση  Δια ζώσης εκπαίδευση  στην γεωργική εκμετάλλευση του ωφελούμενου είχε σαν αντικείμενο τον Τρόπο ποιοτικής αξιολόγησης των πρώτων υλών  στο χρησιμοποιούμενο σιτηρέσιο. Με την εκπαίδευση αυτή ο παραγωγός έγινε ικανός να αναγνωρίζει, να αξιολογεί και τελικά να είναι σε θέση να επιλέγει ποιοτικές πρώτες ύλες. Αυτό έφερε άμεσα ποιοτική βελτίωση του παρεχόμενου σιτηρεσίου με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται. Ταυτόχρονα δημιούργησε μια αυξημένη ευαισθησία των προμηθευτών πρώτων υλών ως προς τις επιλογές τους αλλά και στους τρόπους μεταφοράς και αποθήκευσης με στόχο την διατήρηση της καλής ποιότητας των διακινούμενων πρώτων υλών.

Στις συναντήσεις με τον παραγωγό διάρκειας 12 ωρών δια ζώσης στην γεωργική εκμετάλλευση, αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν με βάση τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του ωφελούμενου, οι δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στην μονάδα του με τις κανονιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν, οι οικονομοτεχνικοί παράμετροι μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, τα συνεργατικά σχήματα και οι δυνατότητες τους καθώς και όλες οι νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να μπουν στην υπηρεσία του.