6.3. ΦΥΤΙΚΗ

Πως εφαρμόστηκαν οι Συμβουλές από τον Φορέα μας ΣΥΠΑ Ο.Ε

Σ.6.3. Νέοι και νεοεισερχόμενοι γεωργοί

                    Στόχος της συμβουλής είναι η υποστήριξη των νέων εκμεταλλεύσεων τόσο στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης ή οικολογικών σχημάτων που μπορούν να ενταχθούν, όσο και στην συμβουλευτική που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα διαθέσιμα μέσα της εκμετάλλευσής τους, για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της.

Που έγινε η Εστίαση:

Στην συγκεκριμένη εκμετάλλευση η βαρύτητα δόθηκε στην κατάρτιση ενός εξοθρολογισμένου σχεδίου θρέψης των ελιών που  λαμβάνει υπόψη την σωστή χρήση των λιπασμάτων ώστε να μειώσουμε – αποκλείσουμε την απόπλυση θρεπτικών στοιχείων και επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων. Ταυτόχρονα λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγική κατάσταση του ελαιώνα, το ιστορικό προηγούμενων λιπάνσεων, το δεδομένα τυχόν αναλύσεων, την μακροσκοπική εικόνα της καλλιέργειας όπως αποτυπώθηκε σε επιτόπου επίσκεψη θα συμβάλουμε στην αύξηση της παραγωγικότητας των ελαιοδένδρων.

Για τον σκοπό αυτό εκδόθηκε εγχειρίδιο με πληροφορίες που αφορούν την εφαρμογή της συμβουλής.    

Ο λόγος που επιλέχθηκε  να δοθεί βάρος στην θρέψη της ελιάς  στην συγκεκριμένη συμβουλή, οφείλεται στην σημαντικότητα της λίπανσης των ελαιοδένδρων τόσο από πλευράς παραγωγικότητας και υγείας, όσο και από την πλευρά της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο οποίο οδηγούν αστοχίες στις επιλογές. Έτσι ο νέος και αγρότης κτηνοτρόφος θα μπορέσει να αποφύγει περιττό κόστος αλλά και ζημιές από λάθη που συχνά συμβαίνουν ακόμη και σε πιο έμπειρους γεωργούς.

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εστίασης.

     Η εφαρμογή της συμβουλής θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης που θα προκύψει από:

 – την αύξηση μακροχρόνια της παραγωγής σε λάδι των ελαιόδενδρων.

 – την καλύτερη και ισόρροπη ανάπτυξη των δένδρων.

 – την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους με την χρήση των σωστών τύπων λιπασμάτων, στις σωστές ποσότητες και την κατάλληλη εποχή.

     Θα συμβάλει συνολικά στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως του νερού και του εδάφους, και στην προώθηση της βιωσιμότητας της γεωργικής παραγωγής και ταυτόχρονα, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα βελτιώσει την απόδοση της αγροτικής εκμετάλλευσης, θα συμβάλει στην μείωση της αλατότητας προερχόμενης από ποσότητες χημικών στοιχείων θρέψης επιπλέον των αναγκών της καλλιέργειας, θα συμβάλει στην διατήρηση των υδατικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας που εξαρτάται από αυτά.

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή της Συμβουλής

Για να είναι σε θέση ο ωφελούμενος να εφαρμόσει σωστά την συμβουλή ο φορέας του παρείχε τα παρακάτω:

Α. Συντάχθηκε εγχειρίδιο με  οδηγίες εξορθολογισμού της θρέψης της ελιάς:

Το Εγχειρίδιο περιέχει πληροφορίες, προτάσεις και επεξηγήσεις για την κατανόηση της εφαρμογής της συμβουλής.  Τα βασικά σημεία μεταξύ άλλων είναι τα παρακάτω:

 – Γενικές πληροφορίες για τα λιπάσματα και τα θρεπτικά στοιχεία.

 – Ρόλος των λιπασμάτων στην παραγωγή.

 – Προσδιορισμός των αναγκών θρέψης της Ελιάς.

 – την ορθολογική χρήση λιπασμάτων καθώς και τον τρόπο εφαρμογής στην καλλιέργεια.

 – τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα λιπάσματα, με αποφυγή υπερβολικών εφαρμογών, αποτελεσματική διαχείριση των υπολειμμάτων και χρήση εναλλακτικών λιπασμάτων, που είναι λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον.

 – την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής των λιπασμάτων και την αξιολόγηση της απόδοσης τους, προκειμένου να προσαρμοστεί η στρατηγική λίπανσης στις ιδιαιτερότητες του εδάφους και της καλλιέργειας με βάση το ιστορικό των επεμβάσεων θρέψης μέχρι σήμερα και τα παραγωγικά αποτελέσματα.

Δείτε τα σχετικά Εγχειρίδια – οδηγίες:

Σ6.3 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ
ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΙΖΑΝΙΩΝ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΨΕΚΑΣΤΗ

Β. Εκπαίδευση  Δια ζώσης εκπαίδευση  στους ελαιώνες του ωφελούμενου είχε σαν αντικείμενο την Μακροσκοπική εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης των ελαιοδένδρων και της έλλειψης βασικών στοιχείων και σημαντικών ιχνοστοιχείων. Μέσω αυτής της εκπαίδευσης ο παραγωγός έγινε ικανός να αναγνωρίζει μακροσκοπικά “ύποπτες εικόνες” που οφείλονται σε βασικές ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων και να κινητοποιείται για να ζητήσει τεχνική στήριξη ως προς τους τρόπους θεραπείας του προβλήματος.

Επίσης έγινε συσχέτιση με τις οδηγίες που εμπεριέχονται στο παρεχόμενο εγχειρίδιο θρέψης της ελιάς ως προς την σημαντικότητα της κάθε εφαρμογής, του σωστού χρόνου  και του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

Στις συναντήσεις με τους παραγωγούς διάρκειας 12 ωρών δια ζώσης στην γεωργική εκμετάλλευση, αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν με βάση τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του ωφελούμενου, οι δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στην μονάδα του με τις κανονιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν, οι οικονομοτεχνικοί παράμετροι μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, τα συνεργατικά σχήματα και οι δυνατότητες τους καθώς και όλες οι νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να μπουν στην υπηρεσία του.